home‎ > ‎

Voluntari pentru viitorul comunitatii

Acest proiect este organizat cu fonduri nerambursabile oferite prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Continutul materialelor de mai jos nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.

Puteti viziona brosura
" Eu sunt voluntar  in BacauAICI.

Seminar Regional – Voluntariatul, asteptari, provocari.

postat 3 mai 2016, 00:37 de Gabriel Magurianu

Evenimentul s-a desfasurat in sala de conferinte a hotelului „ Dumbrava”, fiind prezenti 101  persoane la seminar. Inca de la intrarea in sala, participantii au putut observa expozitia de fotografii cu imagini din activitatile acestui proiect.  Prima parte a zilei a fost rezervata celor de la Federatia „ Volum”, urmand ca dupa masa de pranz sa fie prezentate rezultatele acestui proiect si s-a pus accent pe brosura „ Eu sunt voluntar in Bacau”.

 In cadrul sesiunii de dupa- amiaza, au fost prezentate activitatile si rezultatele acestui proiect, ca mai apoi participantii sa fie incurajati sa isi prezinte propriile experiente de voluntariat, iar reprezentantii ong-urilor au prezentat in fata autoritatilor ( reprezentanti DJTS, ISJ, Primaria si Prefectura) nevoia unor fonduri pentru tinerii voluntari, dar si alte probleme  cu care acestia  se confrunta.

La finalul acestei sesiuni, voluntarii FSC, au prezentat povestilor lor de succes in calitate de voluntari. Cele mai frumoase experiente de voluntariat au fost prezentate”Live” de la autorii care au scris povestea lor in brosura.

Organizarea campaniei in licee „ Atentie la traficul de persoane”

postat 3 mai 2016, 00:34 de Gabriel Magurianu

10 voluntari au fost instruiti cu privire la fenomenul traficului de persoane si si-au insusit rolurile din piesa de teatru.

Au fost informati peste 2500 de elevi din cele 14 colegii selectate.

Fiecare participant a primit cate doua pliante, unul din ele trebuind sa il ofere unei alte persoane care nu a fost prezenta la aceasta activitate si caruia sa ii povesteasca despre fenomenul  traficului de persoane.

In acest mod, au fost informati 5000 de persoane.

Abordarea practica,  a facut ca fiecare participant sa se regaseasca in povestea prezentata prin piesa de teatru.  Impactul major a fost dat de actul in care,voluntarii,au simulat modul violent in care victimile sunt tratate, fiecare  persoana fiind vizibil afectata. Piesa de teatru a fost impartita in mai multe acte, dupa fiecare act, existant un moment de interactiune intre participanti si expertii prezenti de la ANITP Bacau.

Realizarea Brosurii „Eu sunt voluntar in Judetul Bacau”

postat 3 mai 2016, 00:30 de Gabriel Magurianu   [ actualizat la 3 mai 2016, 00:31 ]

2000 de brosuri au fost tiparite, devenind un ghid pentru oricine doreste sa devina voluntar in Bacau. In brosura au fost prezentate 29 de ong-uri din jud. Bacau,  fiecare din ele prezentandu-si oportunitatile de voluntariat pentru publicul larg. Au fost distribuite peste 1950 de exemplare pana in acest moment.

Brosura poate fi vizionata accesand link-ul :

https://drive.google.com/a/voluntarifsc.ro/file/d/0B_ROatD1uBxTdnBELW9JTE5Jbzg/view


ACTIVITATI LUNARE IN CENTRU

postat 3 mai 2016, 00:27 de Gabriel Magurianu

Si in aceasta perioada au continuat seria dezbaterilor pe urmatoarele tematici :

.Fete si baieti- despre egalitatea de gen

Activitatea a debutat cu prezentarea celor mai cunoscute stereotipuri despre acest subiect. Fiecare echipa (echipa fetelor vs echipa baietilor) au sustinut principiile care stau la baza egalitatii de gen. La aceasta dezbatere au participat 37 de voluntari care au afirmat ca in urma acestei dezbateri au reusit sa treaca peste anumite prejudecati formate pe parcursul timpului despre femei, respectiv, despre baieti.

.Etnobotanicile-Pericol la sanatatea noastra

Sub coordonarea invitatului de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau au fost prezentate mai intai efectele nocive ale acestor substante, ca mai apoi voluntarii sa prezinte  statisticile la nivel national cu privire la numarul de tineri care au decedat din cauza consumului de etnobotanice. Substantele noi psihoactive, denumite si "etnobotanice", sunt printre cele mai consumate droguri in randul elevilor de 16 ani, alaturi de canabis/hasis si substante inhalante, constatandu-se pentru prima oara un debut precoce la aceasta categorie de varsta. 

Adolescentul – La moda (vestimentatia intre trend si provocare)

 In cadrul acestei dezbateri au fost aduse in discutie problemele actuale ale elevilor, cum ar fi uniforma obligatorie in scoala sau lipsa de decenta a unor elevi in ceea ce priveste vestimentatia folosita in scoala.

Fiecare echipa au adus argumente pentru necesitatea  uniformelor in scoala vs nevoia adolescentilor de a avea libertatea de exprimare chiar si in ceea ce priveste imbracamintea.

Adolescentii si timpul liber

In cadrul acestei intalniri, voluntarii au realizat o lista cu cele mai cautate activitati (cluburi, teatru, pub-uri, organizatii de tineret, activitati de voluntariat, etc). S-a constatat ca cei mai multi adolescent din Bacau petrec timpul liber acasa stand pe calculator, telefon, tablete iar in weekend unii prefera activitatile din mall-ul Bacaului ( film, cumparaturi).  Au fost create doua echipe care au pus in valoare activitatile de voluntariat vs celelalte tipuri de activitati. In finalul acestei intalniri, am putut concluziona ca activitatile propuse de organizatiile care implica voluntari sunt diverse si aduc satisfactii pe masura.

Toleranta si intelegerea multiculturala

A fost vizionat un film pe aceasta tematica, un film bazat pe fapte reale. Titlul filmului vizionat este “ Why me?”.  In urma vizionarii acestuia, fiecare voluntar prezent a vorbit despre modul in care acest film i-a schimbat perceptia despre oameni si felul in care vor incerca sa se raporteze  la ei, acceptand diferentele.

Grupul de prieteni- influenta anturajului asupra dezvoltarii personale.

In cadrul acestei dezbateri a participat psihologul Gabriel M. care a facut o serie de jocuri de rol si diverse activitati interactive cu cei prezenti, urmata de discutii despre cum anume s-au simtit participantii, de ce au actionat in anumite momente impotriva dorintelor lor . In urma acestor jocuri, fiecare voluntar a constientizat modul in care poti sa te lasi influentat de “multime” si au fost identificate cateva solutii pentru a face fata presiunilor, una din cele mai importante fiind, alegerea corecta a grupului de prieteni.

Sunt cetatean European- valori europene.

 In cadrul acestei dezbateri au fost discutate valorile uniunii europene si modul in care acestea au afectat viata cetatenilor romani.  Au fost create doua echipe, una care prezenta modul in care Romania s-a dezvoltat de cand a aderat la UE, cealalta echipa au aratat anumite valori pierdute de romani in urma aderarii. Concluzia dezbaterii a fost una agreata de toti, valorile europene au adus mai multe avantaje, mai ales pentru cei tineri.

Orientare in cariera

 In cadrul acestei sesiuni, au fost prezentate cele mai dorite si cunoscute profesii, fiind aduse exemple de oameni care au reusit in acel domeniu si s-a incercat creioanarea unui profil al acestora. Fiecare a avut ocazia sa se regaseasca in unul din aceste exemple si toti au constatat ca prin activitatile de voluntariat vor fi ajutati foarte mult in alegerea viitoare cariere.


Targul Voluntarilor Bacauani

postat 3 mai 2016, 00:23 de Gabriel Magurianu

Evenimentul a fost realizat in cadrul Saptamanii Nationale  a Voluntariatului, in data de 15.05.2015,  fiind un eveniment cu traditie in Bacau

Cu trei saptamani inainte au fost organizate mai multe intalniri de lucru intre reprezentantii ong-urilor din Bacau si institutiile partene ( Institutia Prefectului Bacau), fiind promovat acest eveniment in randul tuturor ong-urilor din judetul Bacau dar si a institutiilor educationale ( licee, universitate).

Fiecare ong care s-a inscris, a beneficiat de un cort si  o masa pentru a fi expuse  materialele promotionale, fotografii, obiecte create de beneficiari, etc,

Incepand cu ora 12 pana la ora 18, voluntarii prezenti au urcat pe rand pe scena sustinand diverse momente artistice, in timp ce, intr-o alta zona au fost realizate diverse competitii pentru cei prezenti.

Fiecare ong prezent la targ a primit tricouri imprimate cu mesajul SNV-ului, baloane si stegulete.

Au fost prezente 16 ong-uri, 300 de voluntari si circa 1800 de persoane au vizitat standurile noastre. 

Concert caritabil - Alina Eremia

postat 6 feb. 2015, 01:58 de Ioana Jitariu

Va invitam la un concert caritabil organizat de voluntarii FSC pentru copii defavorizati din mediul rural. Cumpara un bilet, distreaza-te alaturi de prietenii tai si in modul acesta vei face fericiti zeci de copii care au uitat sa zambeasca!!

Banii strânși din acest concert vor fi folosiți pentru a realiza o școală de vară pentru copii defavorizați din mediul rural.

Gala Voluntarului Băcăuan, ediția a VIII-a

postat 6 feb. 2015, 01:57 de Ioana Jitariu

Casa de Cultura “Vasile Alecsandri” a gazduit în data de 4 decembrie 2014 a VIII-a editie a Galei Voluntarului, organizata de FSC si Fundatia Vodafone. Evenimentul a urmarit sa promoveze proiectele si activitatile derulate de voluntari si sa incurajeze voluntariatul. Din juriu au facut parte reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean Bacau, Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, Fundatiei de Sprijin Comunitar si reprezentanti ai Federatiei “Volum” din Bucuresti, organizatoarea Galei Nationale a Voluntarilor 

 "Evenimentul reuneste cele mai frumoase initiative de voluntariat din Bacau si cei mai activi voluntari ai judetului. Sunt asteptati pe scena Casei de Cultura pentru a fi aplaudati pentru munca lor din ultimul an, atat voluntarii ONG-urilor din judet cat si cei implicati in actiuni derulate in cadrul liceelor si colegiilor, dar si orice alta persoana care a initiat sau a participat la proiecte de voluntariat", arata Ionut Chirita, fundraising & PR la FSC.

ONG-urile, institutiile de invatamant si firmele locale au fost invitate sa faca nominalizari pentru cele patru categorii de premii: "Voluntarul anului 2014 in judetul Bacau", "Proiectul de voluntariat al anului 2014 in judetul Bacau", "Proiecte de voluntariat initiate si implementate de licee si colegii" si "Proiecte de voluntariat initiate si implementate de companii". In calitate de organizator al Galei, FSC a asigurat secretariatul competitiei, motiv pentru care nu a participat cu aplicatii la nici una dintre categorii, mai arata Ionut Chirita. 

Concursul "Liceenii au talent" a oferit invitatilor momente artistice unice, acestea fiind  fiind jurizate chiar in timpul spectacolului si premiate in final. Câștigătorii concursului: Locul I - Trupa de dans "Unknown Crew din Bacău;Locul II - Cristina Cazacu, solist:Locul III- Vasile Cosmin Sârbu și Adelina Păduraru, teatru.

TINERI TALENTAȚI, SUNTEȚI CĂUTAȚI!

postat 6 feb. 2015, 01:56 de Ioana Jitariu

Știi să cânți? Faci parte dintr-o trupă de dans? Ai un talent special?
Daca ai între 14 și 20 de ani, vino la concursul "Tinerii au talent" și arată-ne ce poți!
Cei mai talentați liceeni vor participa la finala din 4 decembrie din cadrul Galei Voluntarului Băcăuan.
ATENȚIE! SE DAU PREMII TARI ÎN BANI PENTRU CÂȚTIGĂTORI!

Training "LEADERI pentru Europa"

postat 6 feb. 2015, 01:55 de Ioana Jitariu

Activitatea a fost implementată impreună cu 2 traineri ai Federației "Volum". La training au fost prezenți 25 de voluntari, din Bacău și Buhuși, pe parcursul a două zile. Procesul de selecție a fost realizat ținând cont de rolul lor în organizație, cei mai mulți fiin deja lideri sau coordonatori de voluntari sau urmând să ocupe astfel de poziții.


Team Building cu voluntarii FSC din Bacău și cei din Buhuși

postat 6 feb. 2015, 01:54 de Ioana Jitariu

Activitatea a adunat împreună 20 de angajați implicați în proiectele cu voluntarii și 30 de volunati - lideri sau coordonatori. Au fost realizate diferite jocuri și activități menite să crească coeziunea între membrii echipei și să crească încrederea între membrii echipei.

1-10 of 11