Ştiri‎ > ‎

Seriale istorice sud-coreene - Un 'altceva' diferit !!!

postat 22 sept. 2011, 02:22 de Andrei Dulgheru   [ actualizat la 22 sept. 2011, 02:39 ]

      

 In Romania , pasiunea pentru starurile coreene a inceput sa se raspandeasca ca  o furtuna epidemica in randul tinerilor si nu numai.

     “Hallyu” (in traducerea romaneasca Valul coreean, in engleza “Koreean wave”) este un fenomen specific Asiei, si se refera la impactul actual pe care il au produsele culturii populare din Coreea (filme, muzica, jocuri, moda) asupra acestei regiuni din lume.

    Impactul Hallyu a debutat in Romania incepand cu luna iulie a anului 2009 , cand primul serial coreean istoric a fost lansat pe TVR1, “Giuvaierul Palatului” , cunoscut si ca “Dae JangGeum”(Marea JangGeum). La numai o  luna dupa difuzarea acestui serial , el a reusit sa intre in TOP 3 audiente nationale. Acesta a reprezentat doar inceputul introducerii culturii coreene in randul romanilor. Continuand cu difuzarea unor alte seriale istorice , la fel de captivante ca si primul :“Furtuna la palat”(Yi San), “Secretele de la palat”( Queen Seon Deok),”Legendele palatului:doctorul Hur Jun”,Legendele palatului:printul Jumong”, “Dong Yi-Vremuri apuse(Dawn)” ,“Regele de fier-Kim Suro” , si nu in cele din urma , in cursul difuzarii este  “Lim Sang-Ok – Negustorul  din Joseon“.  La doar 1 an si jumatate de la difuzarea serialelor istorice sud-coreene  , au ajuns sa fie cele mai vizionate  seriale T.V din Romania.De asemenea  pe postul de televiziune euforia , difuzeaza la momentul actual prima lor drama koreeana ^^ “Povestea tinerei gisaeng” unde este vorba despre o iubire cu chip modern si suflet traditional , o poveste foarte frumoasa  unde “aflati la granita dintre modern si traditional, ei incearca sa pacaleasca timpul, sa transforme clipa si sa acorde o sansa dragostei ce isi poarta. Usor timizi si nepriceputi la inceput, Da Mo si Sa Ran vor reusi sa-si implineasca destinul si sa traiasca o poveste in care emotia si amuzamentul, umbrite uneori de tristete, vor stinge setea inimilor noastre doritoare de frumos.”(ne spune koreea film).

    Din punct de vedere statistic audienta acestui tip de seriale a fost si este una care depaseste cu mult audienţa generala a postului de televiziune care le-a transmis, adica TVR1. Astfel, audienta generala a postului public de televiziune – Reach-ul general – a fost în perioada 11 noiembrie 2009- 4 aprilie 2010 de 1,37. În acelasi interval de timp, valorile Reachului atins de cele cele doua seriale coreene transmise de canalul prim al televiziunii publice au fost de 3,70 (“Furtună la palat) şi de 3.21 (Secretele de la palat-Queen Seon Deok”). Cea mai mare audienta de pana acum – aproape 500.000 de telespectatori din mediul urban, cu un rating mediu de 4,3% şi o cota medie de piata de 10,8(inregistrata de TVR 1 în perioada difuzarii serialului Legendele palatului: prinţul Jumong).


                                                                             Ramona Rotaru

Comments