Ştiri‎ > ‎

Voluntarii FSC in schimb de experiente!

postat 19 mar. 2013, 11:28 de Stefan Genes
In perioada 5-11 februarie 2013, in Darende/Malatya/ Turcia s-a desfasurat proiectul  “One aim, one heart“,  actiunea 4.3 (Proiecte de formare si retele) din cradrul programului “Tineret in Actiune” (Youth in Action).  La acest proiect au participat 8 tari, dintre care si Romania, reprezentata de Fundatia de Sprijin Comunitar.

 Scopul principal al proiectului a fost diseminarea programului European, “ Tineret in Actiune” (Youth in Action) si cresterea vizibilitatii in randul tinerilor. Pe langa acest lucru, obtinerea de noi parteneriate intre Organizatiile Neguvernamentale din tarile participante a reprezentat cel de-al doilea obiectiv.

 Cele 7 zile de proiect s-au dovedit a fi un succes total. Activitatile zilnice bine structurate ce au inclus prezentarea programul “Tineret in Actiune” (Youth in Action), inovatia si creativitatea , situatia curenta din fiecare tara participanta, activitatile de team building, stilurile de invatare, managementul comunicarii si o mica excursie in oras au contribuit la atingerea scopurilor pe care proiectul si le-a propus sa le atinga.

              

            One Aim One Heart este primul meu proiect international la care am participat in calitate de voluntar FSC. Desi nu stiam la ce sa ma astept atunci cand am luat avionul spre Turcia, cu destinatia Malatya, a fost un drum frumos care m-a captivat inca de la inceput.

Ajunsi la destinatia finala, Darende, ne-am cazat la hotel unde aveam sa ne petrecem o saptamana de neuitat. Tot atunci am facut cunostinta si cu ceilalti participanti ai proiectului, care si-au reprezentat ONG-urile din tara natala. Au fost participanti din Turcia, Croatia, Lituania, Polonia, Spania, Olanda, Grecia si bineinteles Romania. 

Nu voi detalia ce am facut in fiecare zi, deoarece ar dura destul de mult, dar ca un rezumat pot sa spun ca ni s-au prezentat informatii legate de programul "Tineret in Actiune" si cum putem aplica pentru un proiect finantat prin acest program. Toate aceste informatii au fost completate de multe workshop-uri bine alese, iar trainerii au stiut cum sa organizeze totul, ca lucrurile sa mearga fara probleme. Pentru ca proiectul a fost unul international am organizat si seara interculturala unde am avut ocazia sa degustam din bunatatile culinare specific fiecarei tari.

Am avut parte si de o zi in care am vizitat cele mai importante locuri din oraselul Darende, ca mai apoi, sa pasim printre ruinele unuia din primele orase ale lumii ce se afla in Malatya. Ziua a continuat cu vizitarea bazarului si degustarea kebabului turcesc si s-a incheiat cu zambete si voie buna.

Sfarsitul proiectului ne-a gasit pe toti participantii stand la o masa si discutand toate cele intamplate pe parcursul celor 7 zile de proiect. Ne-am luat ramas bun cu totii cu speranta ca ne vom revedea cat mai curand, intr-un alt proiect.

Pentru mine a fost o experienta extraordinara sa cunosc atat de multe persoane interesante, sa invat putin din cultura fiecarei tari participante la proiect si sa aflu multe lucruri noi legate de programul "Tineret in Actiune". Toate acestea m-au facut sa-mi doresc sa particip si in alte proiecte ca acesta. “

                                                                                                             ( Stefan Marian Parlea )

 

“ Tineret in Actiune” este programul ce pune in miscare toti tinerii din Europa. Acest lucru a facut si cu noi in proiectul “ One aim, one heart” la care am participat cu mult entuziasm.

Nu voi uita diminetile in care luam impreuna cu ceilalti participant micul dejun si cum incercam fiecare sa retinem cum se spune “Buna dimineata !“ in tara celuilalt. Activitatile din timpul cursului ce ne-au apropiat si ne-au ajutat sa ne cunoastem intre noi sau timpul liber ce il petreceam tot impreuna discutand sau jucand jocuri care ne facea sa uitam cat e ceasul sau ca a doua zi trebuia sa ne trezeam devreme.

Pe langa toate acestea, acest proiect a fost unul in care am invatat lucruri noi despre programul “Tineret in Actiune”, am descoperit noi traditii si obiceiuri diferite de ale noastre si am vizitat locuri vechi de cateva mii de ani.

A fost o experienta unica si imi doresc sa particip si in alte proiecte cel putin la fel de frumoase ca acesta.

 

                                                                                                                                  ( Paul  Baciu )

Comments