ACTIVITATI LUNARE IN CENTRU

Data postării: May 03, 2016 7:27:57 AM

Si in aceasta perioada au continuat seria dezbaterilor pe urmatoarele tematici :

.Fete si baieti- despre egalitatea de gen

Activitatea a debutat cu prezentarea celor mai cunoscute stereotipuri despre acest subiect. Fiecare echipa (echipa fetelor vs echipa baietilor) au sustinut principiile care stau la baza egalitatii de gen. La aceasta dezbatere au participat 37 de voluntari care au afirmat ca in urma acestei dezbateri au reusit sa treaca peste anumite prejudecati formate pe parcursul timpului despre femei, respectiv, despre baieti.

.Etnobotanicile-Pericol la sanatatea noastra

Sub coordonarea invitatului de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau au fost prezentate mai intai efectele nocive ale acestor substante, ca mai apoi voluntarii sa prezinte statisticile la nivel national cu privire la numarul de tineri care au decedat din cauza consumului de etnobotanice. Substantele noi psihoactive, denumite si "etnobotanice", sunt printre cele mai consumate droguri in randul elevilor de 16 ani, alaturi de canabis/hasis si substante inhalante, constatandu-se pentru prima oara un debut precoce la aceasta categorie de varsta.

Adolescentul – La moda (vestimentatia intre trend si provocare)

In cadrul acestei dezbateri au fost aduse in discutie problemele actuale ale elevilor, cum ar fi uniforma obligatorie in scoala sau lipsa de decenta a unor elevi in ceea ce priveste vestimentatia folosita in scoala.

Fiecare echipa au adus argumente pentru necesitatea uniformelor in scoala vs nevoia adolescentilor de a avea libertatea de exprimare chiar si in ceea ce priveste imbracamintea.

Adolescentii si timpul liber

In cadrul acestei intalniri, voluntarii au realizat o lista cu cele mai cautate activitati (cluburi, teatru, pub-uri, organizatii de tineret, activitati de voluntariat, etc). S-a constatat ca cei mai multi adolescent din Bacau petrec timpul liber acasa stand pe calculator, telefon, tablete iar in weekend unii prefera activitatile din mall-ul Bacaului ( film, cumparaturi). Au fost create doua echipe care au pus in valoare activitatile de voluntariat vs celelalte tipuri de activitati. In finalul acestei intalniri, am putut concluziona ca activitatile propuse de organizatiile care implica voluntari sunt diverse si aduc satisfactii pe masura.

Toleranta si intelegerea multiculturala

A fost vizionat un film pe aceasta tematica, un film bazat pe fapte reale. Titlul filmului vizionat este “ Why me?”. In urma vizionarii acestuia, fiecare voluntar prezent a vorbit despre modul in care acest film i-a schimbat perceptia despre oameni si felul in care vor incerca sa se raporteze la ei, acceptand diferentele.

Grupul de prieteni- influenta anturajului asupra dezvoltarii personale.

In cadrul acestei dezbateri a participat psihologul Gabriel M. care a facut o serie de jocuri de rol si diverse activitati interactive cu cei prezenti, urmata de discutii despre cum anume s-au simtit participantii, de ce au actionat in anumite momente impotriva dorintelor lor . In urma acestor jocuri, fiecare voluntar a constientizat modul in care poti sa te lasi influentat de “multime” si au fost identificate cateva solutii pentru a face fata presiunilor, una din cele mai importante fiind, alegerea corecta a grupului de prieteni.

Sunt cetatean European- valori europene.

In cadrul acestei dezbateri au fost discutate valorile uniunii europene si modul in care acestea au afectat viata cetatenilor romani. Au fost create doua echipe, una care prezenta modul in care Romania s-a dezvoltat de cand a aderat la UE, cealalta echipa au aratat anumite valori pierdute de romani in urma aderarii. Concluzia dezbaterii a fost una agreata de toti, valorile europene au adus mai multe avantaje, mai ales pentru cei tineri.

Orientare in cariera

In cadrul acestei sesiuni, au fost prezentate cele mai dorite si cunoscute profesii, fiind aduse exemple de oameni care au reusit in acel domeniu si s-a incercat creioanarea unui profil al acestora. Fiecare a avut ocazia sa se regaseasca in unul din aceste exemple si toti au constatat ca prin activitatile de voluntariat vor fi ajutati foarte mult in alegerea viitoare cariere.